Fazla Kilo ve Hamilelik: Riskler ve Önlemler

[addtoany]
Fazla Kilo ve Hamilelik: Riskler ve Önlemler

Fazla kilonun, yumurtlama problemleri, kıllanma ve insülin direnci ile yakından ilişkili olduğu ve bunların çocuk sahibi olma sürecini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Eğer bir kadının adet düzensizliği veya yumurtlama sorunları varsa, sadece kilo vermek ve egzersiz yapmak, adet düzenini düzeltebilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Zayıf Anne Adayları Hamilelik sürecinde kilo artışına dikkat edilmesi gerektiği gibi, hamilelik öncesinde de anne adayının ideal kilosunda olması son derece önemlidir. Ancak fazla kilolu olanlar değil, aynı zamanda normal kilonun altında olan anne adayları da dikkatli olmalıdır. Aşırı zayıflığın, hamilelik şansını riske attığı bilinmelidir. Zayıf kadınlarda, yetersiz beslenme nedeniyle sıkça vitamin ve mineral eksiklikleri görülür. Bu nedenle hamile kalmadan önce, uygun bir beslenme programı ve ideal kiloya ulaşmak için 3 ay ile 1 yıl arasında zaman ayrılmalıdır. Anne adayları, vücut kitle indeksleri 18,5–24,9 kg/m2 arasında, yani normal kiloda olmalıdır.

“İki Kişilik Yemek” Yanılgısı Hamilelik öncesinde ideal kiloda olmanın yanı sıra, hamilelik sırasında da kontrollü bir şekilde beslenmek önemlidir. Hamilelik döneminde çok fazla ve tek taraflı beslenmekten kaçınılmalı, temel besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde alınmalıdır. Ayrıca, yanlış bir inanışın aksine, hamilelik sürecinde ‘iki kişilik’ yemek gerekli değildir. Fazla kilo alımını engellemenin ilk adımı, hangi besinlerden ne kadar tüketileceğini öğrenmektir.

Hamilelik Öncesi Fazla Kilolardan Kurtulun Fazla kilolu olarak hamile kalmak, bir dizi sağlık riskini artırabilir. Bu riskler arasında kronik hipertansiyon, preeklampsi, hamilelik şekerine yakalanma, kilolu bebek dünyaya getirme riski, ölü doğum riski, artan sezaryen ihtimali ve doğum sonrası komplikasyonlar bulunmaktadır. Bu nedenle fazla kilolu anne adaylarına, hamilelik öncesinde yağsız ve lifli bir diyet uygulayarak ve doktorlarından veya beslenme uzmanlarından bilgi alarak kilo verme önerilmektedir. Bilinçsizce yapılan diyetler, gebe kalma şansını azaltabilir.

Beslenme ve Kilo Kontrolü Hamilelik döneminde, temel besin maddelerini dengeli bir şekilde almak için uygun bir beslenme planı önemlidir. Proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve mineralleri içeren temel gıdalardan dengeli bir şekilde beslenmek, hamilelik süreci için kritiktir. Besin değeri düşük gıdaları fazlaca tüketmek, gereksiz kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle, doktorunuzun veya bir diyetisyenin önerilerinden faydalanmak önemlidir.

Hamilelik döneminde kişiden kişiye değişen normal kilo alım oranı genellikle 10–12 kilo arasında değişir. Ancak bu oran, hamilelik öncesi kilo, boy, yaş, önceki gebelik sayısı, iştah, metabolik hastalıkların varlığı, sosyoekonomik ve kültürel faktörlere bağlı olarak değişebilir.