Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları: Çocuklara Yol Gösteren Öneriler

[addtoany]
Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları: Çocuklara Yol Gösteren Öneriler

Çocukluk Döneminde Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Oluşturmak

Beslenme, yaşam boyu önemli olsa da, büyüme döneminde özellikle kritik bir rol oynar. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, çocukluk döneminde şekillenir ve bu alışkanlıkları edinen çocuklar, daha sağlıklı bir yaşam sürme eğilimindedir. Çocukların beslenme alışkanlıklarını doğru bir temel üzerine oturtanlar, hem hastalıklardan daha iyi korunma şansına sahip olurlar hem de daha hızlı bir büyüme ve gelişme gösterirler.

Posa İçeriği Yüksek Besinler Tercih Edilmeli
Çocuklar tek tip beslenmekten kaçınılmalıdır. Her öğünde besin çeşitliliği artırılmalıdır. Hızlı ve kolay ulaşılabilir fast food yerine, sebze ve meyve gibi posa içeriği yüksek yiyecekler tüketmeleri teşvik edilmelidir. Rafine edilmiş tahılların, beyaz ekmek, pirinç ve makarnanın fazla tüketilmesi, posasız besinler arasında yer aldığı için önlenmelidir. Ayrıca pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli ve kızartmadan kaçınılmalıdır.

Yemekleri Birlikte Hazırlayın ve Tüketin
Çocuğun sevmediği bir besini yemesi için ısrar edilmemelidir. Birkaç gün sonra aynı besin tekrar sunularak çocuğun sevmesi sağlanabilir. Çocuğun tüketmesi istenen besinleri anne babalar da çocuklarıyla birlikte tüketmelidir. Düzenli öğün saatleri belirlenip yemek hazırlanırken çocuktan yardım almak, birlikte yeme alışkanlığı edinmek ve bu öğünlere zaman ayırmak, doğru beslenme alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olabilir. Çocuklara su içme ve yavaş yeme alışkanlığı kazandırmak önemlidir.

Sağlıklı Ara Öğünler Planlayın
Büyük porsiyonlar azaltılmalı, çocuk ideal porsiyonlara alıştırılmalıdır. Fast food, çikolata ve bisküvi gibi alışkanlıklar yasaklanmamalıdır. Yasaklı besinler her zaman çocuğa çekici gelecektir. Belirli ölçülerde ara ara tüketilmelerine izin verilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, çocukların fast food ve çikolata gibi besinlerle ödüllendirilmemesidir. Ödül olarak meyve tercih edilmelidir. Çocukların beslenme çantalarına özen gösterilmelidir. Meyve, süt veya peynirli sandviçler gibi sağlıklı ara öğünler hazırlanarak daha bilinçli bir şekilde beslenmeleri sağlanabilir.

Fiziksel Aktiviteleri Artırın
Çocukların fiziksel aktiviteleri artırılmalıdır. Okuldaki spor aktivitelerine destek verilebileceği gibi anne babalarıyla birlikte hafif ve orta tempolu egzersizler yapmaları teşvik edilebilir. Eğer çocuğun kilo problemi varsa, hemen diyete sokulmamalıdır. Bu konuda uzman bir beslenme ve diyet uzmanından destek alınmalıdır.

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak için öneriler:

  • Tüm aile için uygun düzenli yemek ve atıştırma saatleri belirleyin, yemek saatlerini paylaşın ve çocuklarınızla birlikte yemek yiyin.
  • Yemek saatlerinde dengeli ve çeşitli yiyecekler sunun.
  • Yiyecekleri çocuğun kolayca yönetebileceği şekilde sunun, örneğin küçük çocuklarda boğulmayı önlemek için yiyecekleri parçalara ayırın veya ezin.
  • Tatlıyı rüşvet olarak kullanmaktan kaçının; meyve tabağı veya yoğurt/meyveli yoğurt gibi sağlıklı tatlı seçenekleri sunun.
  • Çocuğunuza yiyeceği kadar porsiyon oluşturun ve fazla besin koyup tüketemediğinde tabağını bitirmeden kalkamazsın gibi cezalandırıcı cümleler kurmaktan kaçının.
  • Farklı yiyeceklerin nasıl yetiştirildiğini birlikte öğrenin.
  • Yeni yiyecekler ve tarifler deneyin.
  • Evde bulunan abur cubur miktarını sınırlayın.
  • El altında bir kase meyve bulundurun.
  • Fast food restoranlarından kaçının ve çocuklarınıza sağlıklı ev yapımı yemekler yerken ailece yemek yemenin önemini vurgulayın.